top of page
Zoeken

Zij houden Nederland draaiende: 'Wij kunnen niet thuisblijven', zegt brandweerman André

Het zijn gekke tijden in Nederland. In deze serie laten we de mensen aan het woord die ons land draaiende houden. Vandaag André (50), brandweerman in Friesland, die nu met een stuk minder collega's in de kazerne staat. "Elke ochtend beginnen we met een officiële overdracht. Daarbij wordt de brandweerwagen overgedragen aan de volgende ploeg, en dan checken we de ademluchtcilinders die op onze rug moeten als we een brandend huis naar binnen gaan. En of alles goed is met de brandstof van de wagen. Of er niets mankeert met de motor. Dat soort dingen.

Normaal zien we dan de ploeg van wie we de dienst overnemen. Maken we even een praatje, vragen we hoe hun dienst was. Nu mogen wij pas de kazerne in, als zij weg zijn. Dat voelt gek. We werken echt anders dan normaal."


"Het is ook rustiger. Het voelt een beetje vreemd, als ik heel eerlijk ben: het hele land is in crisis, wij zijn een hulpdienst, maar we hebben het rustiger dan normaal. Maar ja, minder mensen op de weg betekent minder ongelukken. En meer mensen die thuis zitten, dat betekent minder grote, heftige branden. Mensen hebben toch sneller door als er een pannetje op het fornuis staat aan te branden, hè."


We staan klaar

"Toch rukken we wel uit, en staan we klaar in de werkplaats als het moet. Als er geen brand is, doen we het onderhoud van de spullen. Normaal werken er dertig, veertig man op de kazerne. Nu niet.

We zijn nu met zes man, we houden afstand van elkaar, samen even naast elkaar een broodje eten zit er niet in. Dat voelt een beetje onpersoonlijk. Alsof je elkaar niet mag."


"Maar als het op uitrukken aan komt, is het moeilijk hoor, om afstand te houden. Zo'n blusslang vast houden met anderhalve meter tussen elkaar, dat lukt nog wel. Maar we moeten wel met z'n zessen in zo'n brandweerauto. Ja. Niet ideaal. Maar het is niet anders."

Goed opletten

"We proberen zo goed mogelijk op te letten. Ademluchtmaskers, handschoenen: alles wordt normaal gesproken ook al gewassen, maar nu grondiger. En als we dingen wassen, dan doen we dat met mondkapjes voor en handschoenen aan.

Die beschermende kleding hebben we ook voor het geval we bijvoorbeeld een coronapatiënt uit een hoog gebouw moeten takelen. We hebben daar ook instructies voor gehad.

Het is hier in Friesland nog niet zo erg als in Brabant, maar ik vermoed wel dat we dit soort vervelende taferelen ook hier gaan meemaken, helaas. Als dat zo is, dan staan we klaar."


"Laatst hebben we ook een ode gebracht aan het zorgpersoneel, bij het ziekenhuis. We hebben geklapt met z'n allen, brandweer, politie, buurtbewoners, maar ik was chauffeur die dag.

Dus ja, ik heb de grote sirene aangezet. Dat was wel een bijzonder moment. Dan ben ik ook wel trots op ons land, dat we zo veel goede hulpdiensten hebben en dat iedereen zo hard werkt."


"Er zijn heel veel mensen die vanuit huis kunnen werken, maar wij niet. Wij zijn er voor de gemeenschap, mensen moeten 24 uur per dag op ons kunnen rekenen. We moeten paraat staan. En ik vind het ook eigenlijk best wel lekker dat ik niet thuis hoef te zitten. Ik ben een brandweerman in hart en nieren. Ik hoor niet op de bank."




Bron: RTL Nieuws (https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5083556/nederland-draaiende-corona-brandweerman)

 

14 weergaven
bottom of page